piątek, 13 stycznia 2017

Potrawka z mięsem z bażanta

czyli kolorowa kuchnia, a także sposób na to by przemycić do diety jarmuż i pietruszkę :) jeśli tak jak ja nie przepadasz za tymi składnikami lub liście jarmużu nie sprawdzają się u Ciebie jako zamiennik sałaty, no a jeść by wypadało - wszak zdrowe i modne - warto spróbować - u mnie działa!




Czego potrzebujesz: 
❅ 1 średnią cebulę
❅ 5/6 marchewek 
❅ 1 pora
❅ 1 średni seler 
❅ 2 pietruszki (korzeń i nać) 
❅ garść koperku
❅ 4/6 listków jarmużu
❅ mięso (u mnie bażant z rosołu, można go zastąpić np. kurczakiem 2/3 filety) 
❅ sól i pieprz 
❅ wysoką patelnię 
❅ 1/2 łyżki masła klarowanego 


Przygotowanie: 
1. Zaczynamy od umycia i obrania warzyw. Marchewkę, pietruszkę (korzeń), oraz seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora kroimy w wąskie plastry i zalewamy wrzątkiem na ok. 15min
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub jeśli ktoś nie lubi polecam zetrzeć ją na małych oczkach tarki, wtedy będzie prawie niewyczuwalna, a doda aromatu. 
3. Gdy cebula się zeszkli starte warzywa oraz wyparzonego pora możemy już wrzucić na rozgrzaną patelnię. 





4. Warzywa podduszamy, zatem trzeba pamiętać aby trzymać je na małym lub średnim ogniu i co jakiś czas mieszać. Jeśli po kilku minutach nie wytrąci się z nich woda/sok, dolewamy pół szklanki wody. Czynność tą powtarzamy za każdym razem, gdy okaże się, że sos wyparował. 
5. Czas na jarmuż. Zwinięte w rulonik listki kroimy na cienkie paski i dodajemy do lekko już podduszonych warzyw. 

Ciekawostka! 
Jarmuż jest niezniszczalny ;) Jeśli masz działkę lub ogródek możesz śmiało go sadzić, jarmuż wytrzymuje każdą temperaturę i pozostaje zielony przez cały rok. Co ciekawe jednie lekko zamarza i twardnieje. Wystarczy opłukać go jednak ciepłą wodą by liście zmiękły. 




6. Gdy wszystkie warzywa wymieszamy razem dorzucamy pokrojoną w drobno natkę pietruszki oraz koperek. U mnie bardzo dobrze sprawdza się mrożony, przygotowany wcześniej podczas lata. Dzięki temu oszczędzamy czas i pieniądze :)
7. Wreszcie mięsko! W moim wypadku były to porwane kawałeczki bażanciego mięsa, spokojnie jednak możecie zastąpić je kurczakiem. Wtedy filety należy oczyścić, i pokroić na małe kawałki, aby wszystko przebiegło sprawniej, podczas przygotowywania warzyw, możesz lekko podgotować mięso w osobnym garnczku. 




8. Całość mieszamy i dusimy ok. 15/20min, tak by mieć pewność, że mięso jest ugotowane i nasiąknęło sokiem z warzyw. Oczywiście potrawkę doprawiamy do smaku pieprzem i solą wg uznania. 

Do tego dania najlepiej pasować będzie ryż naturalny lub kasza gryczana (prażona), ale równie dobrze możecie podawać ją z ryżem białym, kaszą jaglaną lub makaronem. 




Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz