Przepis na proste i szybkie ciasteczka z
bananami lub dodatkiem kakao.
Składniki:
* szklanka płatków owsianych
* 2 szklanki mleka (250ml)
* 2/3 banany
* kakao naturalne
Sposób przygotowania:
1. Płatki wsypujemy do garnuszka i zalewamy mlekiem.
2. Gotujemy aż do zmiękczenia ok 3-4 min.
3. Gotowe płatki należy zostawić do ostygnięcia - mogą być letnie.
4. Obieramy banany i miksujemy w blenderze.
5. Całość przekładamy do dużej miski, następnie dokładnie mieszamy
składniki.
6. Jeżeli banany połączone z płatkami utworzyły jednolitą, dającą
się bez większych problemów formować masę możemy wedle uznania dodać jeszcze
1-2 łyżki kako.
7. Z masy formujemy niewielkie placuszki i układamy na dece do
pieczenia.
8. Przed pracami można nastawić piekarnik by się rozgrzał na ok.
50 stopni.
9. Uformowane placuszki (ciasteczka) wkładamy do piekarnika
nastawionego na 250 stopni.
10. Gdy ciasteczka lekko stwardnieją należy zmniejszyć natężenie
piekarnika do 180 stopni by ich nie przypalić.
11. Ciasteczka trzymamy tak długo aż ich konsystencja dobrze się
zewrze i będą one lekko twarde i nie będą nam się rozłazić.
12. Po wyjęciu należy pozostawić je na ok. 5-10 min do
ostygnięcia.
Gotowe! Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz