poniedziałek, 9 stycznia 2017

Ciasteczka ryżowe z owocami

Przepis na szybkie i zdrowe ciasteczka z owocami. 


Składniki:
* szklanka płatków ryżowych 
* 2 szklanki mleka (250ml)
* 1 łyżka cukry pudru 
* owoce np. 2/3 banany, garść malin, truskawek, 2 jabłka, 2/3 gruszki 



Sposób przygotowania:
1. Zagotuj mleko w garnuszku, gdy będzie już ciepłe wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Jeżeli stawiasz na zdrowy posiłek, zrezygnuj z cukru, ciasteczka i tak będą smaczne. :)
2. Do wrzącego mleka wsyp płatki dokładnie mieszając. 
3. Pozostaw na niewielkim ogniu ok 2-3min mieszając od czasu do czasu. 
4. Zdejmij płatki z garnka i odstaw do ostygnięcia. Po ok. 5 min płatki powinny utworzyć gęstą papkę. 
5. Następnie umyj i obierz owoce. Możesz kroić je na kawałki lub zmiksować w blenderze. Ja stosuję raczej opcję nr 2. 
6. Jeżeli zmiksowałeś owoce wymieszaj je dokładnie z płatkami tak by utworzyły jednolitą, gęstą masę. Jeżeli je pokroiłeś dokładnie je wymieszaj i jeśli płatki są lekko zeschnięte, możesz dodać nieco mleka, by masa nie była za mocno zbita. 
7. Teraz masa powinna dać się modelować, tak by można z niej było utworzyć placuszki. Jeżeli bardzo kleją ci się ręce spróbuj lekko opłukać je letnią wodą. 
8. Nastaw piekarnik do rozgrzania na ok. 50 stopni. 
9. Ułóż uformowane placuszki (ciasteczka) na tacy. Pamiętaj by ich objętość nie przekraczała 8cm, gdyż podczas pieczenia powiększają się i mogą się posklejać. 
10. Włóż je do piekarnika i zmień temp. na 250 stopni.
11. Ciasteczka pieczemy aż do uzyskania konsystencji pozwalającej nam spokojnie je wyjąć bez rozwalania się. 
12. Ogólnie mogą mieć one tendencje do łatwego rozchodzenia się, dlatego uważaj by ich nie przypalić, ani nie przesuszyć. Dobrze jest je dopiekać w mniejszych temp. np. 180 stopni. 
13. Po ostygnięciu ciasteczka są gotowe do spożycia.


Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz