Czyli jak stworzyć zdrowy zamiennik
fast-food'a
Potrzebujesz (na 4 porcje):
* 8 kajzerek - po 2 na osobę :)
* 8 plastrów żółtego sera - ja użyłam Goudy
* główkę sałaty
* odrobinę masła lub oliwy z oliwek
* 2 opakowania mrożonego groszku
* 2 jajka
* szczyptę soli
* w ramach niezdrowej fanaberii ketchup bądź inny sos :) -
oczywiście możesz też zrobić sos samemu wtedy z pewnością będzie on mniej
przepełniony zbędną chemią
Przygotowanie:
1. Zacznijmy od ugotowania naszego groszku. Przede wszystkim
należy pamiętać, by dodawać tylko niewielką ilość soli - inaczej nasz burger
będzie niedobry.
2. Gdy groszek się gotuje zajmij się przygotowaniem pozostałych
składników, umyj sałatę, oraz wyciąg wszystkie potrzebne ci produkty.
3. Gdy groszek się ugotuje - powiedzmy al dente - musi być miękki,
ale nie rozgotowany odcedzamy go i przesypujemy do wygodnej i szerokiej miski.
Następnie widelcem - szybciej mikserem -rozgniatamy całość na papkę wraz z
całymi jajkami.
4. Na wcześniej rozgrzanej patelni z naszym masłem lub oliwą
kładziemy niewielką ilość papki i formujemy z niej coś na kształt placków.
Należy pamiętać iż muszą się one zmieścić w bułce, dlatego nie należy szaleć z
wielkością :) warto natomiast postawić na grubość (ok. 5mm)
5. Nie obtaczamy placuszków w panierce - smażymy aż wierzchnia
warstwa po obu stronach się zarumieni (zbrązowieje). Nie należy się też
przejmować jeśli się one nieco rozwalają.
6. Podczas smażenia naszego burgera warto nagrzać piekarnik lub
mikrofalę i wsadzić do niej rozkrojoną kajzerkę. Aby nie była zbytnio
zeschnięta można wcześniej posmarować ją masłem.
7. Gdy mamy już burgera, a nasza bułeczka jest ciepła układamy
wszystkie składniki razem. Moja koncepcja to sałata, ser, burger i sos. Całość
zamykamy górą bułeczki.
Gotowe! Smacznego!
Mała dygresja:
- cały proces zajmuje jakieś 10 min na 2 burgery (jako całość), w
smaku są one lekko słodkawe i bardzo lekkie, ale za to syte - dobre rozwiązanie
dla wegetariańskich znajomych bądź dzieci pragnących spróbować czegoś nowego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz