poniedziałek, 9 stycznia 2017

Placuszki ryżowe z cukinią

Czyli alternatywa dla tych, którzy nie jedzą ziemniaków ;) 


Składniki: 
* 500g cukinii 
* 1 łyżeczka soli 
* 200g ugotowanego ryżu (zdrowiej było by niełuskanego, ale może też być biały) 
* 2 jajka 
* pieprz 
* 1 łyżka mąki kukurydzianej (czasem 2 lub 3)
* olej lub oliwa z oliwek 
* śmietana lub jogurt naturalny (do smaku) 


Sposób przygotowania: 
1. Obierz cukinię, a następnie zetrzyj na tarce. Wybierz stronę z drobniejszym tarciem. 
2. Startą cukinię przełóż do miski i dodaj sól. Całość wymieszaj i pozostaw na 20min. 
3. W czasie gdy czekasz ugotuj ryż i nieco go ostudź. 
4. Gdy ryż jest letni przekładamy go do miseczki i wbijamy jajka. 
4. Do ryżu dodajemy teraz naszą odciśniętą z soku cukinie i całość przyprawiamy pieprzem. 
5. Mieszamy wszystko starannie by stworzyć z tego spójną konsystencję. 
6. Na koniec dodajemy mąkę, należy pamiętać, że 1 łyżka może nie wystarczyć. Jeżeli po dodaniu 1 łyżki konsystencja wydaje wam się zbyt wodnista dodajcie jeszcze 1 lub 2. Chodzi o to by masa była na tyle gęsta by móc ją formować. 
7. Całość smażymy, aż do zarumienienia się i zwarcia konsystencji. Placuszki mogą się nieco rozchodzić i łamać, ale nie przejmujcie się tym :) 
8. Do całości możecie dodać jeszcze śmietanę lub jogurt - jak kto lubi ;)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz