Czyli alternatywa dla tych, którzy nie
jedzą ziemniaków ;)
Składniki:
* 500g cukinii
* 1 łyżeczka soli
* 200g ugotowanego ryżu (zdrowiej było by niełuskanego, ale może
też być biały)
* 2 jajka
* pieprz
* 1 łyżka mąki kukurydzianej (czasem 2 lub 3)
* olej lub oliwa z oliwek
* śmietana lub jogurt naturalny (do smaku)
Sposób przygotowania:
1. Obierz cukinię, a następnie zetrzyj na tarce. Wybierz stronę z
drobniejszym tarciem.
2. Startą cukinię przełóż do miski i dodaj sól. Całość wymieszaj i
pozostaw na 20min.
3. W czasie gdy czekasz ugotuj ryż i nieco go ostudź.
4. Gdy ryż jest letni przekładamy go do miseczki i wbijamy
jajka.
4. Do ryżu dodajemy teraz naszą odciśniętą z soku cukinie i całość
przyprawiamy pieprzem.
5. Mieszamy wszystko starannie by stworzyć z tego spójną
konsystencję.
6. Na koniec dodajemy mąkę, należy pamiętać, że 1 łyżka może nie
wystarczyć. Jeżeli po dodaniu 1 łyżki konsystencja wydaje wam się zbyt wodnista
dodajcie jeszcze 1 lub 2. Chodzi o to by masa była na tyle gęsta by móc ją
formować.
7. Całość smażymy, aż do zarumienienia się i zwarcia konsystencji.
Placuszki mogą się nieco rozchodzić i łamać, ale nie przejmujcie się tym
:)
8. Do całości możecie dodać jeszcze śmietanę lub jogurt - jak kto
lubi ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz